Showing posts with label Ratio. Show all posts
Showing posts with label Ratio. Show all posts

Wednesday, November 13, 2013

Ratio, Proportion & Partnership: (part 2 )Exercise Problem & solved examples

Question: 10 Given (P + 7Q)/4P = 19/20, what is the ratio of Q:P?
Option: (a) 1:2 (b) 1:3 (c) 2:4 (d) 2:5 (e) 2:7
Explore: (P + 7Q)/4P = 19/20
=> 20P + 140Q = 76P
=> 140Q = 56P
=> P/Q = 140/56 = 5/2
=> P:Q = 5:2
:. Q:P = 2:5

Answer: (d)

Question: 11 Nine years ago the age of P and Q| were in the ratio of 2:3. After 7 years, the ratio of their age will be 3:4. What is the present age of P?

Explore: Let 9 years ago the age of P and Q were 2x & 3x respectively.
:. Present age of P = 2x + 9 
Present age of Q = 3x + 9
According to the question,
(2x +9+7):(3x+9+7) = 3:4
=> (2x+16)/(3x+16) = 3/4
=> 4(2x+16) = 3(3x +16)
=> 8x + 64 = 9x +48
=> 9x-8x = 64 - 48
=> x = 16
:. Present age of P = 2 x 16 + 9 = 41
Answer: 41

Question: 12 Age of three persons are now in the proportion 2:3:4 and in 5 years from now, the proportion will be 5:7:8. What is the present age of the youngest person?
Option: (a) 30 (b) 25 (c) 20 (d) 15 (e) None

Explore: The ratio of the age of the three persons is 2:3:4. So, their age can be 2X, 3X, 4X, where X is any number.
After 5 years their age ratio is given by 5:7:8. So, their age may be 5Y, 7Y & 8Y where Y is any other number.
So, we can write
2X+5 = 5Y .......(1)
3X+5 = 7Y .......(2)

(2) - (1) gives X = 2Y
Or, Y = 1/2
Replacing this value in (1)
2X +5 = (5/2)X
Or, 5 = ((5/2) - 2)X = (1/2)X
:. X = 10
:. Required age 2X = 2x10 = 20
Answer: (c)

Question: 13 A fruit salad mixture consists of apples, peaches and grapes in the ratio 6:5:2 respectively, by weights. If 39 pounds of the mixture is prepared, the mixture includes how many more pounds of apples than grapes?

Explore: In the mixture of 39 pounds,
ratio of apples, peaches & grapes = 6:5:2
:. Weight of apples = 39 x (6/(6+5+2)) = 39 x (6/13) = 18 Pounds
Weight of peaches = 39 x (5/13) = 15 Pounds
Weight of grapes = 39 x (2/13) = 6 Pounds
:. Weight of apples is (18 - 6) or 12 pounds more than grapes.
Answer: 12 pounds

Question: 14 Jahirul and Jalil agree to form a partnership. The partnership agreement requires that Jahirul invest $7,000 less than one half of what Jalil invests. If the total investment is $ 1,25,000 how much does Jalil invest?

Explore: Let, Jalil invest $X
:. Jahirul invests $ (X/2) - 7000
According to the question,
X+(X/2) - 7000 = 125000
=> (2X+X)/2 = 125000+7000
=> 3X/2 = 132000
:. X = (132000 x 2)/3
=> X = 88000
Answer: Jalil invests $ 88000

Question: 15 Arif, Babu and Salm started a business jointly with a total amount of $28000. Arif paid $ 4500 more than Babu and Babu paid $7000 less than Salam. If the company made a profit of $5600, how much profit should Babu receive?

Explore: Let Babu paid $X
:. Arif paid $(X+4500)
Salam paid $(X+7000)
According to the question,
X+X+4500+X+7000 = 2800
=> 3X + 11500 = 28000
=> 3X = 28000 - 11500
=> X = (16500/3) = 5500
:. Babu paid $ 5500
Arif paid $ (5500+4500) = $10000
Salam paid $ (5500 + 7000) = $12500
They will share profit according to the money they paid.
:. Ratio of money paid by Babu, Arif and Salam
= 5500:10000:12500
= 55:100:125
= 11:20:25
Some of the ratio = 11+20+25 = 56
:. Babu received from the profit of $5600
= $5600 x (11/56)
= $1100
Answer: $1100

Question: 16 Arif, Babu and Salam started a business jointly with a total amount of $280. Arif paid $45 more than Babu and Babu paid $70 less than Salam. If the company made a profit of $56, how much profit should Babu receive?
Option: (a) 22 (b) 20 (c) 25 (d) 27 (e) None

Explore: Let, Babu's investment be $B
:. Arif's investment is $(B+45)
And Salam's investment $ (B+70)
According to the problem,
b+(b+45)+(b+70) = 280
=> 3B = 280 -115 = 165
:. B = 55
Since the profit is shared in proportion of capital investment, so,
Babu's profit = ((Babu's capital)/(Total capital)) x Total profit = ((55)/(250)) x 56 = $11
Answer: (e)

Monday, November 11, 2013

Ratio, Proportion & Partnership: Exercise Problem & solved examples

Question: 1 The ratio of 1/5 to 2/7 is:
Option: (a) 3:5 (b) 5:7 (c) 7:9 (d) 7:10 (e) 3:7
Explore: The ratio of 1/6 to 2/7
= 1/5:2/7
= (1/5)/()2/7
= 1/5 x 7/2
= 7/10
= 7: 10
Answer: (d)

Question: 2 The ratio of 1/4 to 3/5 is
Option: (a) 1 to 3 (b) 3 to 20 (c) 5 to 12 (d) 3 to 4 (e) 5 to 5

Explore: 1/4 to 3/5 = 1/4:3/5 = (1/4)/(3/5) = 5/12
Answer: (c)

Question: 3 A:B = 4:5, A:C = 10:9, then A:B:C = ?
Option: (a) 4:5:9 (b) 4:5:10 (c) 8:9:10 (d) 8:9:10 (e) 20:25:18

Explore: A:B = 4:5
=> B:A = 5:4
=> B:A = 5:5 x 4:5 = 25:20
A:C = 10:9
=> A:C = 10x2:9x2 = 20:18
:. B:A:C = 25:20:18
:. A:B:C = 20:25:18
Answer: (e)

Question: 4 If A:B = 1:2, B:C = 4:3, & A+B+C = 450. What is the value of B?
Explore: A:B = 1:2 = 1x2:2x2 = 2:4
B:C = 4:3
:.  A:B:C = 2:4:3
Sum of the numbers = 2+4+3 = 9
:. Value of B = 450x(4/9) = 200
Answer: 200

Question: 5 Let, X:Y = 3:4 and X:Z = 6:5, then Z:Y =?
Option: (a) 5:3 (b) 6:7 (c) 4:2 (d) 5:4 (e) 5:8

Explore: X:Y = 3:4
=> Y:X = 4:3 => Y:X = 4x2:2x3 = 8:6
Again, X:Z = 6:5
:. Y:X:Z =8:6:5
:. Z:Y = 5:8
Answer: (e)

Question: 6 If X:Y = Y:Z = 1.5 and Z = 2, what is the value of X?
Option: (a) 3 (b) 4 (c) 4.5 (d) 2.5 (e) 5

Explore: Y:Z = 1.5 or Y/Z = 1.5
Or, Y = 1.5Z = 1.5x2 = 3
Now, Z:Y = 1.5
:. X = 1.5Y = (3/2)3 = 9/2 = 4.5
Answer: (c)

Question: 7 If X is 2/5 of Y and Y is 5/7 of Z, what is the ratio of Z:X?
Explore: According to the question,
X = 2Y/5 & Y = 5Z/7
=> X = 2/5 x 5Z/7
=> X = 2Z/7
=>Z/X = 7/2 = 7:2
Answer: 7:2

Question: 8 In a school, the ratio of boys to girls is 3 to 7. If there are 150 boys and girls in the school, how many boys are there?
Option: (a) 45 (b) 75 (c) 90 (d) 105

Explore: The ratio of boys to girls = 3:7
Sum of the ratio = 3 + 7 = 10
No. of boys = 150 x 3/10 = 45
Answer: (45)

Question: 9 The ratio of girls to boys in a class is 3:4. The number of students in the class could be any of the following except:
Option: (a) 35 (b) 28 (c)48 (d) 42

Explore: Since ratio of girls to boys is 3:4 and no. of student can't be fraction and must be divisible by 7(3+4), so, 35, 28 & 42 are divisible by 7.
But 48 is not divisible by 7.

Thursday, November 7, 2013

Ratio, Proportion & Partnership: Ration, Rule, Proportion, Rate, Partnership

Ratio: A ratio is a comparison of two quantities in the same units. We generally separate the two quantities in the ratio with a colon (:). Suppose, we want to write the ratio of 8 and 12. We can write this as 8 : 12 or as a faction 8/12
First term of a ratio is called antecedent, while the second term is known as consequent. Here, 8 is antecedent & 12 is consequent.
Rule: Multiplication or division of each term of a ratio by a same non-zero number does not affect the ratio.
Ratio of 8 & 12 = 8:12 = 8/12 = 4/6 = 2/3 = 10/15 = 14/21
i.e 8:12 = 4:6 = 2:3 = 10:15 = 14:21
3:4 = 2x3:4x2 = 6:8
10:5 = 10/5:5/5 = 12:1

Proportion: A proportion is an equation with a ratio on each side. It is a statement that two ratios are equal. Simply, the equality of two ratios is called proportion.
3/4 =6/8 or 3:4 = 6:8 is an example of proportion.
From 2/3 = 6/9
We can write, 2x9 = 3x6 [Cross-multiplication]

Rate: A rate is a ratio that expresses how long it takes to do something, such as traveling a certain distance. To walk 3 kilometers in one hour is to walk at the rate of 3 km/hr. The fraction expressing a rate has units of distance in the numerator and units of time in the denominator.

Ratio is a relationship: a number of people to a number of people; an amount of money to an amount of money.
<> A:B = 2:3; B:C = 3:4
:. A:B:C = 2:3:4
<> A:B = 2:3; B:C = 4:5
A:B = 2:3 = 2x4:3x4 = 8:12
B:C = 4:5 = 4x3: 5x3 = 12:15
:. A:B:C = 8:12:15

Partnership: Whenever two or more people involve in a business, invest their money and share profit according to the ratio of the ratio of their investment, partnership arises.

For example:
* A, B & C form a partnership & invest $60,000 $80,000 & $100,000 respectively. After one year, they receive $24,000 as profit. What will be the profit of each?

Explore: Ratio of investment
= 60,000 : 80,000 : 100,000
= 60 : 80 : 100
= 6 : 8 : 10
= 3 : 4 : 5
Sum of the numbers = 3+4+5 = 12
:. Profit of A = $24,000 x (3/12) = $6,000
Profit of A = $24,000 x (4/12) = $8,000
Profit of A = $24,000 x (5/12) = $10,000

*Divide 70 chocolates among girls & boys, where ratio of girls to boys is 3:4.

Explore: Ratio of girls to boys = 3:4
Sum of the terms = 3+4 = 7
:. Girls will get = 70 x (3/7) = 30 Chocolates
Boys will get = 70 x (4/70) =40 Chocolates

* 3:X = 2:6, X = ?

Explore: 3:X = 2:6
=> 3/X = 2/6
=> 3x6 = 2xX
=> X = 18/2 = 9
Answer: X = 9

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Absolute Value Abstract Algebra Adding and Subtracting Decimals Addition in Columns Age Related Problem Algebra Algebra Number Theory Analyzing Sequence Arithmetic Mean Arithmetic Progression Brain Game Calculus Book Download Central Tendency Commutative Algebra Complex Variables Convert Fractions to Percents Convert Percents to Decimals Convert Percents to Fractions Counting Counting & Venn Diagram Decimal Number Decimals to Fraction Decimals-Fractions- Percentages Dicimal Number Differential Equation free book download Dispersion Dividing By Zero Dividing Decimals Divisibility Rules Equation Equation & Inequality Even and Odd Numbers Exercise (Counting & Venn Diagram) Exercise (Equation & Inequality) Exercise Problem Exercise(Equation & Inequality) Exponent & Logarithms Factorial Function Factorization Factors For computer Fractions Fractions to Decimal Free Book Free Math Book Download GCF General Representation of odd & even integer Geometric Mean Geometric progression Harmonic Mean Important Properties of number Line Inequalities Integer Introduction to Decimal LCM Linear Algebra Long Division Making a systematic List Math Software Download Math Tricks Measure of Variability Median Mixed Fractions Mode Multiples Multiplying Decimals N-th Term Natural Number Next Number of the series Number Line Number Sequence Number System Odd & Even Integers Ordering Decimals Ordering Numbers Partnership Photo Galary Place Value Preface Prime Factorization Prime Number Probability Proportion Quadratic equation Ratio Rational & Irrational Numbers Real Analysis book Download Real Number Remember Numbers Simplifying Fractions Solutions to Problems Solving equations Statistics Subtracting Decimals Summation of N term of Geometric Summation of N term of arithmetic Systems of liner equations The counting principle Time & work Using arithmetic to count Venn Diagram Whole Numbers Zero Zoomable Number Line

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web Hosting Bluehost